Yaşamaya Çalışıyorum

Resim
  Son yazıyı yazalı epey bir zaman olmuş. İşten güçten kafamı kaldıramadım bir türlü. Yaz sezonu olduğu için ve hiç bir iş yerinde de eleman tam olmadığı için, bir birimizi idare etmek zorunda kaldık. Nefret ediyorum insanların emeğini sömüren, bu tip iş yerlerinden veya dinazorlaşmış kurumlardan. Ne demek eleman eksik, ne demek bir birimizi idare edelim. Ben buraya senin işlerin yürüsün, seni idare edeyim diye mi geliyorum. Bu nasıl bir yüzsüzlük, nasıl bir pişkinlik, nasıl bir utanmazlık. Geçimimi sağlamak için, isteyerek gelmediğim dünyada, sırf hayatımı devam ettirebilmek için geliyorum o iş yerine. Hoş senin verdiğin 3 kuruşla devam da etmiyor ya o hayat, işte birde seni idare edeyim. Aman sen çok kazan, işlerin bozulmasın. Yaşamaya yüzüm yok zaten de, bu memlekette hiç yaşayasım gelmiyor arkadaş. Nerede toplama, süprüntü, elek altı insan varsa, bu coğrafya ya toplanmış. Mikrop yuvası resmen.   Hoş hali hazırda çalışmayı seven bir insan değilim ama böyle emeğim gasp edilince de, g

Seo İçin Değil Kendin İçin Yaz

blog yazmak

Eski bir yazar değilim ancak eski, hatta yıllanmış bir okurum. Blogların nefes almaya başladığı zamanlar başlamıştım, takip etmeye. 2008-2010 yıllarıydı sanırım. O zamanlar yazanlar, beklentisiz ve kendince yazar, okuyucuyu sıkmazdı. Daha seo nun ve reklamların, bu kadar piyasaya yerleşmediği yıllardı galiba. İnsanlar başlarından geçenleri, yaşadıklarını, gündemde olanları, sevdiklerini, hayallerini yazardı, ama en önemlisi kendisini yazardı kendince. Doğaldı, şimdilerde meşhur olan ''organikti'' yani.

Ben ozamanlar görmezdim, ''seo uyumlu makale nasıl yazılır'', ''seo uyumlu başlık nasıl atılır'', ''organik hit nasıl kazanılır'' gibi saçma sapan konularla ilgilenmezlerdi. Yada bloglarına alakasız ve neydiği belirsiz reklamlarla doldurmazlardı. Yazarlardı ve okurlardı. Bloglarını ev, diğer blogları komşu görürlerdi ve yorum atmakta onlar için misafirliğe gitmek demekti. Şimdi onlar yok. Eskilerden, pek kimse kalmamış. Bloglar çoğalmış ama çöp olmuşlar. Reklam ve seo makaleli çöplükler.

Hata nerde başladı? 


 Bir okur gözünden yani benim gözümden bakacak olursak, kendilerini medya şirketleriyle bir tuttular. Hani ilk parağrafta mevzuyu anlatmaya başlayıp yarıda kesen, ikinci paragrafta tekrar en baştan başlayıp yine aynı yazıları yazan, bir türlü asıl haberi anlatamayan haber siteleri varya. Hah işte tam da onları örnek aldılar. Biz reklam kokan makaleler sevsek, zaten onları takip ederdik.

İkinci bir olay seo. 


Bir blogun başına gelebilecek en kötü olay. Zamanla nasıl daha fazla ziyaretçi toplarım derken, bu arkadaşlar seo olayına girdiler ve yapılabilecek her şeyi yaptılar. Ama özlerine geri dönemediler. Ben bunu, sağlıklı yaşam diye dönem dönem  televizyona çıkıp, ''süt içmeyin kilo aldırır'', ''taş kemirin zayıflarsınız'', ''karınca yiyin çalışkan olursunuz'', gibi saçma sapan fikirler ortaya atan kişilere benzetiyorum. (tabi örnekler benim uydurmam denemeyin sakın.. :) ) Seo da böyle bir serüvendi. Önce arama motoru için yazmaya başladırlar. Sonra içi boş, anahtar kelimelerle dolu yazılar çıktı piyasaya ve şuan seocular bağırmaya başladı, özgün yazın diye. Zaten vakti zamanında özgün yazıyorlardı. Yani konu yine başladığı yere döndü, ancak gelişmekte olan bir platform geriledi. Blog olayı, istenen patlamayı yaşayamadı.

Reklam ve para kazanma hırsı.


İşsiz kaldıysan blog aç zengin ol. Kişisel gelişim kitaplarında verilen ara gazlarına benzetirim ben bunu. Emeksiz ekmek yense, kimse gece gündüz demeden çalışmaz, yan yatar keyfine bakardı. Bir hevesle açılıp, sağa sola deli gibi link paylaşan ve para kazanacağını sanıp 40-50 kuruş için güzelim bloglarına, saçma sapan reklamlar alan blog yazarları türedi. Anlattığı nerdeyse hiç birşey yok, ama içi reklam dolu. Keşke yazsanda o gün yediğini, içtiğini, gezdiğini yazsan. Hiç değilse deriz adam kişisel,  kendine özel blog tutuyor. Beyimiz açıyor kişisel blog diye, bilmem nerenin kombi reklamını, bilmem kimin araç kiralama firmasının reklamını paylaşıyor. Olmuyor, olmadıda zaten uzun sürmedi. Kapadılar bir bir.

Peki ben neden yazıyorum. 


Ben eski günlerin özlemini çekiyor ve elimden geldiğince böyle kafamı kurcalayan, aklıma takılan konuları yazmayı planlıyorum. Organik. tamamen kendimce yazılar yazıp, insanlara sunmak istiyorum. Onlar okumazsa da, açıp kendim okurum diyorum. Ama en çok, tekrar kendi için yazan ve diğer blogları ''rakip'' olarak değilde, komşu olarak gören blogların çoğalmasını istiyorum. Sizce çokmu şey istiyorum?

Yorumlar

  1. Sonunda aklı başında bir blogcu çıktı ve işin özünü yazdı. Ben de yıllardır insanlara yararlı olmak ve yazma hevesimi gidermek için yazıyorum. 300'e yakın orijinal yazıyla 4. yılımdayım. Özellikle bu yıl blogum istediğim yere gelmeye başladı. Israrla reklam vermiyorum ve reklam almıyorum. Adblock olmasa internette gezemeyecek hale geldim. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İltifatlarınız için çok teşekkür ederim. Bir okuyucu ve yazar olarak bende adblock kullanıyorum. Eskiden sadece pornoğrafi içeriklerde bunaltıcı reklamlar çıkıyordu, şimdi hemen her site aynı durumda.

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı. İnsanlar sadece yazı yazarak zengin olmayı planlıyor. Ben de aynı konuya temas ettim ama sizin kadar muvaffak olamadım. Sizler gibi blogların devam etmesini temenni ederim...

    Ayrıca site ve tema harika...
    Başarılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. Yazınızı okudum. Sizde değinilmesi gereken, ince noktalara başarılı bir şekilde değinmişiniz.

      Sil
  3. "Kişisel blog" kavramını çok güzel anlatmışsınız. Tebrik ederim gerçekten. Bu güzel kavramı bir kez daha kavramış oldum. Şuan blogumdaki reklam banner'ini kaldırmaya karar verdim. Evet, evet kaldırıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Desenize durduk yere sizide gelirinizden ettik :)

      Sil
    2. Estağfurullah, bunun bilincine daha önce varamamış olmak beni üzdü sadece. Gerek yok banner'a sade bir tasarım ile sade bir blog ile, yaşamın içinden özgün yazılar ile bloglamaya devam edeceğim... Bu arada sizi ve bu güzel blogu keşfetmek güzel oldu. Sizi tanıdıgıma memnun oldum. Ayrıca twitter'dan takibe aldım sizi :)

      Sil
    3. İltifatlarınıza layık olmaya çalışıyorum. Sosyal medya hesaplarınıza ulaşamadım. Sidebarda bir widget koyarsanız, daha faydalı olacağını düşünüyorum. Başarılar diliyorum size.

      Sil
  4. Ben de geldim :) Takipçin oldum, kahve yanı'na da gel... Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin, sefa geldin. :)

      Sil
    2. Aaa! Mayıs'ta da gelmişim... :)
      Şimdi yine geldim, yine sevdim... :)
      Özgün olsak reklam vermek isterler, e blog bozulur... Reklam amaçlı saçma içerik hazırlasak yine blog bozulur...
      O zaman hiç reklama falan bulaşmıcaz mı??? Bulaşsak da tutarsız olmasa mesela olmaz mı? Gerçi sen kişisel bloglar için son derece faydalı ve doğru saptamalarda bulunmuşsun. Ama şimdi benim bir kitap blogum var, bir de makyaj blogum var (yok yani örnek vermiyorum sahiden de var :), makyaja makyajlı, kitaba da kitaplı reklam alsam yine de kalitemi eksiltir mi bu? Gerçekten görüş almak için soruyorum??? Çünkü o zaman bile bir takım kısıtlayıcı faktörler olur sanırım.

      Sil
  5. Bu seo nedir ya?Yenilir mi,içilir mi?Son zamanlarda millet bir seo türküsü tutturdu gidiyor.Hatta piyasa seocularla doldu.Uygun fiyata sitenizi seoya uyumlu hale getiririm vs:) Gerçekten milleti para kazanma hırsı bürümüş:)Aslında emeğinin karşılığında az da olsa para kazanmak bence güzel birşey.Kendi adıma az da olsa kazanıyorum.Tabi seo meo anlamam ben o ayrı:)Para kazanmak gibi bir hırsımda hiçbir zaman olmadı.Zaten blog işine para kazanmak için girerseniz cortlarsınız:)Biz sadece özgün yazılar giriyoruz.Şahsen ben bloğu hobi olarak açtım hala hobi olarak devam ediyorum.Okuduğum kitaplar hakkında not almak ve kitapları unutmamak adına bir blog açmıştım o yolda ilerliyorum.Para kazanmak bu işten bence çok doğal bir şey tabi bunu abartmamak lazım.Para kazanmak için kopya içerik girmek mesela çok yanlış.Ben misal kazandığım para ile ne yapıyorum?Kitap alıyorum ve okuduğum kitapları bloğumda yorumluyorum:) Su testisi su yolunda misali:)Bu benim hoşuma gidiyor mu evet gidiyor.Bir emek veriyorum emeğimin karşılığında kitap alıyorum.Evet bu bana yeter:)Bu arada güzel yazı olmuş,kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seo işin ticari kısmı bence. Tabi yazılarımızın daha çok kitlelerce okunmasını hepimiz isteriz, ama son zamanlarda bu işin cılkını çıkardılar. Tamamen ticari içerikli yazılar yazılmaya başlandı seo için.

      Sil
  6. Merhaba , yazınız çok güzel. Kişisel blogcu olarak çok beğendim. Dha çok yazarsanız umaraım. Takipteyim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba sayfanıza yeni denk geldim yazınızı çok beğendim umarım piyasada sizin gibi düşünen ve olan blogcular vardır artık blogunuzu takipteyim sevgiler ve saygılarla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için teşekkürler. Her zaman bekleriz. :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler

İşe Girişlerde Sağlık Raporu Karmaşası

Yeniden Çalışmaya Başlıyorum

Agar.io Yeni Efsane Oyun Yolda