Zaman kavramı yada sistem artık siz ona ne diyorsaniz. Hani insanları gittikçe robotlaştıran, birey olmaktan çıkartıp nesne olmaya sürükleyen olgu. Tamam tamam konuya geliyorum.
Son zamanlarda dikkatimi çeken tüketim çılgınlığı. İnsanların ihtiyaçları dışında harcama yapması veya yapması gerektiğini düşünmesi. Özenti, yarış, ego derken insanlar neyin gerekli neyin gereksiz olduğunu anlayamaz olması. Tabi bunları körükleyen reklamlar bilinç altımızı ele geçirmiş durumda. Var olandan bir daha almak, hiç işimize yaramayacakken ucuz diye almak, işimizi görürken bize yeterken sırf onda daha iyisi var diye onunkinden almak, falanca marka şunu çıkarmış mutlaka almak lazım derken, insanlar okadar çok almaya başlıyor ki bir süre sonra bunları ne akla hizmet almışım demeye basliyor.
Özellikle de gözleri zor gören tuş kilidini açamayan amcalarda malum marka akıllı telefonları görünce uzuluyorum. Hem hakkını veremediği teknolojiye, hem amcanın haline. Adam bi havayla çıkarıyor cebinden ego tavan tabi sonra gelip su numarayı suna bi kayıt etsene diyor. Ah be amca alsanya ihtiyacın kadar kullanabileceğini bi telefon. Ne oldu şimdi çokmu prestij sahibi oldun.
Bir başka gözüme çarpan konu sürekli büyüyen ekran boyutları ve geleceğe yapılan ölü yatırım. Vatandaş hevesliyor herhalde yada ekran boyu yükseldikçe itibar da yükseliyor. 4 metrekare odaya 140 ekran televizyon hemde 3d'li. E hayırlı olsun da yazık değilmi o gözlere, sırf benimki en büyük diye kör olacak be kardeşim beynin akacak. Ha bu arada 3d ne hacı abi diye soruyorum. "böyle adamlar televizyondan çıkıyo gibi oluyormuş, hem full hd bu daha kaliteli oluyo" hangi kanalları izliyon "flash tv" hafta da kaç blueray film izliyosun "o ne " e abi hani senin tv 3d'liydi.
İnsanlar aslında hiç kullanmadıkları ve belki de kullanmayacaklari bir çok özelliğe dünya para bayılıyor iyi ettim sanıyor ama soyuldugunun farkına varmıyor. Örnekler ve başa gelen tecrübeler çoğaltılabilir ama ne bu yazı biter nede insanın ömrü yeter. Sadece biraz olsun durup düşünmemiz gerekiyor.
Sosyal mesaj :
İnsanlar ihtiyaçlarını bilmezse, ihtiyaç yaratan insanların tutsağı olur.
Yorumlar
Yorum Gönder